Martina Valenčič, Bratov Babnik 14, 1000 Ljubljana Kandidatka za županjo
MESTA LJUBLJANA na lokalnih volitvah 2014

TRR NLB: SI56 - 0201 0026 1017 751 - volilni račun za županjo MOL

T2 telefon: 0590 40 327 - gsm: 064 160 670    VIDEO PREDSTAVITEV

Email: martina@zml.si - www.zml.si  - www.predsednica.si  - www.freetime.si


PREDČASNO GLASOVANJE - GLASUJTE ZAME IN ZMAGAJTE !    ANKETA RADIO KAOS

 

Za RADIO EKSPRES – Andreja Gregorka - VPRAŠANJA IN ODGOVORI

1 – Kaj bi kot župan naredili za to, da bi Ljubljana pritegnila še več turistov kot doslej?

S promocijo slovenskega turizma se ukvarjam že skoraj 10 let. Na to temo imam ogromno izkušenj in prav to je v moji županski kandidaturi en izmed pomembnejših elementov. Ljubljano želim povezati s svetom. Najprej bom pričela s sosednjimi državami in mesti. Samo ponudbo Ljubljane bom naredila precej pestrejšo od današnje in potrebno jo je razširiti tudi izven centra Ljubljane. Povezovala se bom z župani mest sosednjih držav, predhodno pa bom o mojem obisku obveščala vse tuje medije in tako na ta dogodek opozorila prebivalce teh krajev. Predvsem bom v Ljubljani razvijala zeleni turizem in zagotavljam vam, da bo moje delo resnično izredno ustvarjalno.

2 – Projekt Stožice še ni dokončan. Kakšna bi bila njegova končna podoba po vaši zamisli in do kdaj je kot taka uresničljiva?

Stožice bi se lahko dokončale na ta način, da se organizira čim več prireditev, in tako hkrati - se čim prej poišče kupca investitorja za dokončanje drugega dela. Investitorji bi lahko bili tudi domačini, vendar so tisti kateri denar imajo preselili svoja podjetja v davčne oaze in tako Slovenija tudi na ta način ostaja brez domačega kapitala. Ljubljani je potrebno omogočiti čim večjo možnost potrošnje, trgovino in odprto delovanje vsega gospodarstva, onemogočiti monopolne gospodarske, politične in korupcijske skupine ter jim preprečiti medijsko blokado. Dejansko približati in povezati Ljubljano z drugimi evropskimi in svetovnimi investitorji, jim omogočiti korektno poslovanje, ukiniti administrativne in vse druge ovire.

3 – Središče mesta se zapira, a še vedno pa ni povsem zaprto za taksiste in javni promet. Kako si vi predstavljate idealno ureditev mestnega središča?

Mestno središče je potrebno odpreti in ne zapirati. Ob Zvezda parku, na sedaj zaprtem bivšem parkirišču bi omogočila turistom, da lahko parkirajo z avtodomi, uredila bi vso ustrezno infrastrukturo, kjer bi lahko parkiralo 24 ur dnevno vsaj 200 avtodomov in še avtobusi za skupinske izletnike. Na ta način bi se Ljubljana povezala s svetom tudi poslovno. Bogati poslovneži imajo precej drage avtodome in jih uporabljajo tudi za pisarniško dejavnost.

4 – V mestu je videti vse več brezdomcev, ki prosjačijo za denar, in včasih meščane in mimoidoče spravljajo v zadrego. Kako bi kot župan rešili ta problem?

Za tako osiromašene ljudi je potrebno poskrbeti izven centra Ljubljane in jim omogočiti postopno rehabilitacijo z delom. Nikakor se ta problem ne sme prepuščati nobeni stihiji, kar le še poslabšuje situacijo, prav tako se širi brezbrižni, krut in nečloveški občutek.

5 – Izpostavite 3 velike projekte, ki bi se jih najprej lotili kot novi župan prestolnice.

1. Predvsem je potrebno najprej zagotoviti Ljubljani vsestranski in precej močnejši razvoj turizma, povezati Ljubljano z bližnjimi evropskimi mesti - zagotoviti povezanost gospodarstva vseh podjetij, predvsem malim in srednjim podjetjem.

2. Ustanoviti razvojno banko mesta Ljubljane

3. Ljudje iz vse Slovenije so prepričani, da je Ljubljana leglo zla, kar negativno vpliva na vse.

To pomeni, da se mora predvsem Ljubljana spraviti z vso Slovenijo.

Ustanovila bom mestno policijo, da bo pričela raziskovati ves kriminal, tudi kriminal javnih uslužbencev, politikov, sodišč ter redne policije. Na vsa kriminalna dejanja katera se dogajajo v mestu Ljubljana, je potrebno najti ustrezne odgovore.

Kot županja Ljubljane bom izvedla še demilitarizacijo Ljubljane, preprečila delovanje vseh vojaških aktivnosti, onemogočila ves vojaški transport preko Ljubljane. Vse vojaške osebnosti, vključno s predsedstvom Slovenije, katero naj bi bilo vrhovno poveljstvo slovenske vojske, bo moralo preseliti svoje urade izven Ljubljane.

6 – Kako bi rešili propadajoči Plečnikov stadion?

Za sedanje porazno stanje je kriv predvsem sam lastnik Joc Pečečnik. Po mojem spoznanju je pričakoval, da bo prejel veliko financ od države, sam pa nič postoril za napredek. V kolikor on ne želi tega zares reševati, naj zadevo proda drugim, kateri se bodo za rešitev problema zares zavzeli. V času predsedniških volitev 2012 sem se trudila navezati stik z njim, da bi mu predlagala kakšne konstruktivne rešitve, pa se ni hotel zmeniti za to.

7 – Kaj bi kot župan storili z odprtimi gradbenimi jamami, ki jih je v Ljubljani vse več?

V Sloveniji se morajo spremeniti politični in medijski pogoji ter način razmišljanja. Več kot 20 let se slovensko gospodarstvo le uničuje in denar pretaka v zasebne žepe.

V Ameriki so, čeprav kriminalci, zgradili Las Vegas v celoti zato, da bi lahko vsi služili od tega. Slovenski kriminalci pa v ruševinah vidijo priložnost za dobiček, zatem pa te ruševine prepustijo še slabi banki. Namesto slabe banke bi morali postaviti za takšne naj slabše zapore in nihče se več nebi loteval jalovih projektov, zato da bi tako naplahtal ljudstvo in se na ta način egoistično okoriščal.

Vsak kandidat bo imel za odgovor na vprašanje 30 sekund. Teh je torej sedem. Pet tistih vprašanj (odgovorov), za katere bomo ocenili, da so v največjem interesu naših poslušalcev, bomo objavili v etru Radia Ekspres, vseh sedem pa bomo objavili tudi na naši spletni strani.

Za vse dodatne informacije sem vam še vedno na voljo, pričakujem pa tudi vaš predlog termina snemanja.

Lep dan želim, RADIO EKSPRES – Andreja Gregorka